Elk worstenbroodje is uniek en handgemaakt. En dat proef je.

Denk je aan Brabant dan denk je onvermijdelijk aan de overheerlijke, dampende geur van worstenbroodjes. Een stukje vakmanschap dat herinneringen en waardering oproept. “Als mensen genieten van mijn worstenbroodjes, ben ik gelukkig. Ik ben ik een simpele gast wat dat betreft, van een compliment kan ik een week eten.” Ontmoet Remco Beekman, hét voorbeeld van een vakman met het hart op de juiste plaats. Maar wat doet deze ras-Amsterdammer in de Brabantse keuken? 

Remco Beekman met echte Brabantsche Worstenbroodjes in zijn bakkerij. [tekst gaat verder onder deze foto]

Liefde voor het Brabantse broodje

Geboren en getogen ver boven de rivier, lijkt Remco’s passie voor dit oer-Brabantse product uitzonderlijk. Toch is hij bij het maken en verkopen van worstenbroodjes meer op zijn plek dan waar dan ook. Met een knipoog geeft hij de vrouw die destijds zijn schoonmoeder was hier de schuld van. Remco: “Op de hotelschool in Maastricht werd ik verliefd op een Brabander. Eenmaal bij haar moeder aan de ontbijttafel na het stappen, lagen daar worstenbroodjes. Ik had me natuurlijk moeten gedragen, maar ik heb er vier in mijn mond gestopt. Ik vond ze zo lekker.” Zijn passie is geboren. Remco neemt je mee in de Brabantse Keuken en laat je de smaak proeven van nostalgie en cultuur met een krokant laagje bij Keilekker Brabantsche Worstenbroodjes in Vught. 

In 2016 gaf Remco handen en voeten aan zijn liefde voor het Brabantse broodje. Dat begon met een klein oventje thuis, ging over naar een iets grotere in een garagebox en eindigde met een eigen pand in Vught en in Den Bosch onder de toepasselijke naam Keilekker Brabantsche Worstenbroodjes. Remco: “In het begin deed ik nog lang niet alles zoals het hoorde, maar ze waren lekker.” Toen de bakkers van Jan de Groot bij Remco worstenbroodjes begonnen te halen, wist hij dat het goed zat.  

Remco Beekman aan het werk in de bakkerij [tekst gaat verder onder deze foto]

Meer dan een broodje

De waardering voor zijn smaakvolle onderneming bleef groeien en Remco denkt te weten waarom: “Worstenbroodjes doen iets met mensen. Ik krijg vaak te horen dat het ze doet denken aan Kerst bij opa en oma of dat het ze terugbrengt naar andere mooie momenten uit hun jeugd. Met mijn Amsterdamse achtergrond mis ik de herinnering die worstenbrood oproept, ik vind het mooi dat ik die op deze manier toch meekrijg.”  

Remco zou Remco niet zijn, als hij zijn onderneming niet in zou zetten voor iets dat verder gaat dan smaak. Remco: “Van onze werknemers heeft twintig procent een afstand tot de arbeidsmarkt. Eén van onze jongens was dakloos, maar heeft inmiddels zijn eigen huisje en hij doet het ontzettend goed. Vakmanschap is kiezen voor echte producten en echte mensen. Dat vind ik veel leuker dan winst maken.” 

Remco weet waar zijn wil om een veilige haven te zijn voor anderen vandaan komt. Remco: “Ik ben zelf door een faillissement gegaan, waarna ik alles opnieuw moest opbouwen. Iedereen verdient een tweede kans.” Voor hem is het reden genoeg om kleinschalig te blijven: “De sfeer, de kansen, het leren van elkaar en het samenwerken zijn voor mij belangrijk. Ik kan niet anders dan zo doorgaan. Het enthousiasme en de dankbaarheid van anderen geven me nog vaak kippenvel.” 

Remco Beekman bij de oven met worstenbroodjes. [tekst gaat verder onder deze foto] 

Voor ieder wat wils

Loop je binnen bij één van de winkels van Keilekker Brabantsche Worstenbroodjes, dan ervaar je het hele proces van deeg tot korst. Met de machines in de winkel zelf, sta je met je neus op het maken van de broodjes. Remco: “Elk worstenbroodje is uniek en handgemaakt. En dat proef je.” Heb jij nog worstenbroodjes in je vriezer liggen en ben je benieuwd of ze handmade zijn? Check dan eens aan de onderkant wat voor lijn hij heeft. Is deze recht, dan komt hij uit de fabriek. Is hij schots en scheef? Dan heb je een stukje vakmanschap te pakken! 

Remco wil dat iedereen kan genieten van zijn product zoals hij dat deed die zondagochtend bij zijn schoonmoeder. Daarom vind je bij hem in het schap speciale varianten zoals vaga-, kip- en lactosevrije worstenbroodjes. “Ik wil dat als er één dochter ‘s ochtends aan de eettafel zit met een glutenallergie, dat ook zij een worstenbroodje kan eten.” En alsof het assortiment nog niet uitgebreid genoeg is, serveert hij voor de durfallen ook smaken als truffel, asperge en zelfs sambal. Hoe speciaal is dat! 

Remco Beekman rolt het deeg uit in de bakkerij. [tekst gaat verder onder deze foto] 

Liefde voor lokale producten

Al deze lekkere varianten komen mede tot stand dankzij zijn lokale collega’s. Zo slaat hij zijn asperges in via Aspergeboederij Verhoeven in Cromvoirt en ontwierp hij samen met Restaurant ‘t Misverstant in Vught unieke worstenbroodvariaties als het Rendang en het Mediterraan Worstenbroodje. Remco houdt niet voor niets van lekker lokaal: “In deze regio is ontzettend veel mooi ambacht. Dat vind ik belangrijk voor mijn worstenbroodjes.” 

Remco droomt ervan dat ooit heel Nederland, ook zijn geboortestad, de charme van het Brabantse worstenbroodje ontdekt. Remco: “In dit product komen emotie, creativiteit en het sociale samen. Een broodje dat telkens terugkomt tijdens de mooie momenten. Met carnaval, bij verjaardagen of stomdronken uit de kroeg strompelend, in Brabant vieren we met worstenbrood.” 

Vers gerolde worstenbroodjes op de bakplaat. [tekst gaat verder onder deze foto]