Met een flesje gist op zak konden we zelf aan de slag.

Bierbrouwen draait om avontuur wat Huub Lackamp betreft. Het is een eeuwenoud ambacht dat het afgelopen decennium is verheven tot booming business.Als voorzitter van Bierbrouwvereniging 't Hopbelleke in Schijndel werkt Huub samen met andere fanatieke hobbybrouwers aan smaakvolle bierrecepturen. 

Benieuwd waar Huubs passie vandaan komt, welke regionale zaken zijn hart sneller laten kloppen en waar je moet zijn voor een bierproeverij? Lees zijn verhaal en tips hieronder.

Opbouw van het Hopveld [tekst gaat verder onder deze foto]

Van improviseren met een ketel in de keuken, naar booming business.

Tijdens Huubs studie tot voedingsmiddelentechnoloog aan de HAS Den Bosch liep hij stage bij een aantal brouwerijen en moutfabriek. “Hier heb ik voor het eerst zelf bier gebouwen. Ik kan me nog goed herinneren dat we een keer op bezoek gingen bij Bavaria. Na afloop kregen we een flesje gist mee op zak en kon iedereen daarmee zelf aan de slag,” vertelt Huub.

Waar je vroeger was aangewezen op improviseren met een ketel in de keuken, gaat het er nu heel anders aan toe. Bierbrouwen anno 2021 is booming business. “Op internet vind je tegenwoordig zelfs allerlei kant-en-klaar pakketten om thuis zonder enige voorkennis van start te gaan.” Het oorspronkelijke ambacht is hierdoor volgens Huub heel toegankelijk geworden.

Het draait bij bierbrouwen om avontuur wat Huub betreft. [tekst gaat verder onder deze foto]

Continu sleutelen aan de brouwtechniek

Wat het precies is voor Huub dat bierbrouwen zo mooi maakt? “Het is allereerst geen product dat je simpelweg kunt oogsten en zaaien, zoals iets wat in je tuin groeit. Je werkt vanuit een pure grondstof die je gaat bewerken tot een daadwerkelijk eindproduct.”

Bij Bierbrouwvereniging 't Hopbelleke werkt een groep bierbrouw-fanaten samen aan het brouwen, proeven en beoordelen van zelfgemaakte bieren. Dit alles met als doel: het verbeteren van de brouwtechniek. Zowel beginnende als ervaren brouwers maken hun bier in de regel vanuit huis, maar zijn lid van de vereniging om hun ervaringen en leermomenten te delen met andere enthousiastelingen. De club kent intussen ook een paar keurmeesters die kunnen beoordelen of het resultaat overeenkomt met de verwachtingen. 

“Als je samenkomt met andere hobbybrouwers kun je makkelijk praten over zaken waar je tegenaan loopt tijdens het brouwproces. Alle ‘Hopbellen’ helpen mee met het bedenken van oplossingen en we dagen elkaar continu uit om innovatieve recepturen tot stand te brengen.” En dat samenkomen gebeurt met enige regelmaat op hun vaste basis in de Schaapskooi in Schijndel. Om preciezer te zijn, in de Hop-èst. Dit is ook de plek waar de vereniging hun hop vandaan haalt. 

Bierbrouwers van 't Hopbelleke [tekst gaat verder onder deze foto]

Schijndelse grond als basis van succesvol bier

Als je aan iemand vraagt waarvan bier wordt gemaakt, luidt het antwoord vaak ‘hop’. Huub vertelt ons meteen dat dit een veelgehoorde misvatting is. Bier ontstaat namelijk vanuit gekiemde granen en daarom is het hoofdingrediënt graan en niet hop. Iedereen die hop als antwoord zou geven heeft het gelukkig niet helemaal bij het foute eind. Hop speelt wel degelijk een belangrijke rol in het bierbrouwproces.

De hop die ‘t Hopbelleke gebruikt is afkomstig van een hopveld dat de leden zelf hebben aangelegd in de zomer van 2020. “Schijndel staat van oudsher bekend om zijn hoogwaardige waterkwaliteit. Daarnaast heb je hier leemhoudende gronden en daar gedijt hop zeer goed op.”

Huub is erg te spreken over de succesvolle realisatie van het hopveld. “Nu, ongeveer een jaar na de aanleg, is het veld bezaaid met palen tot een hoogte van zeven meter. Hier groeien de hopplanten met hopbellen verticaal tegenaan. Afgelopen september hadden we de eerste oogst van ons eigen veld en daar zijn we supertrots op! In het restaurant van de Schaapskooi ('t Skupke) wordt Skupke-bier geschonken, waarin deze hop verwerkt is!” 

Het hopveld achter de Schaapskooi heeft een jaarlijkse oogst van zo’n 100 kilo hop, omgerekend goed voor 50.000 liter bier. “Omdat het veld veel meer oplevert dan wij verbruiken, verkopen we het overschot aan andere microbrouwerijen in de regio. Denk aan Sint-Servattemus in Schijndel en De Stadsbrouwerij in Eindhoven. Bij de Schaapskooi kun je overigens ook onze Witte Wollige Weizen proeven.” 

"In je eentje bier drinken is fijn, maar met elkaar zorg je voor bijzondere momenten." [tekst gaat verder onder deze foto]

Vakmanschap leidt tot een emotie die je kunt proeven

Wat Huub betreft draagt de ambacht voor goed bier ook bij aan het oproepen van emoties. “Drinken doe je over het algemeen niet alleen. Het is vaak een moment waarbij je ergens op proost met anderen, op een goed leven of gezelligheid bijvoorbeeld. Ik vind het dan ook belangrijk dat de smaak van hetgeen je drinkt herinneringen kan oproepen. Kortom, in je eentje bier drinken is fijn, maar met elkaar zorg je voor bijzondere momenten,” sluit Huub af.

"Je werkt vanuit een pure grondstof die je gaat bewerken tot een daadwerkelijk eindproduct." [tekst gaat verder onder deze foto]

Verken Den Bosch Region met tips van Huub