Een tastbare geschiedenis van conflicten tussen Noord en Zuid

's-Hertogenbosch werd op het einde van de twaalfde eeuw als handelsnederzetting en militair steunpunt opgericht door de toenmalige graven van Leuven. Samen met drie andere vestingsteden maakte het deel uit van het Hertogdom Brabant. De restanten van een ongekende bloeitijd, de val van belangrijke steden en het herstel van historische karakters zorgen voor een rijke geschiedenis.

Ontdek de geschiedenis van de mooiste historische plekken in Noordoost-Brabant.

Vestingsteden van Hertogdom Brabant - Ontdek de vier vestingsteden en hun rijke geschiedenis

 • Vestingstad Den Bosch

  In de hoofdstad van Noord-Brabant vind je nog veel restanten van de vestingstad Den Bosch. Wandelroutes leiden je langs de monumenten en vestingswerken, zoals de Citadel en de oude vestingwal, en met een boottocht op de Binnendieze ontdek je de geschiedenis vanaf het water. 

  Vestingstad Den Bosch
 • Het Graafschap Megen

  In het uiterste noorden van het Hertogdom Brabant ligt het graafschap Megen, de kleinste vestingstad. Vandaag de dag is het een schilderachtige plek met een rijke geschiedenis. Bezoek de kloosters en gevangentoren en wandel in de voetsporen van het verleden op het middeleeuwse stratenpatroon.

  Het Graafschap Megen
 • Het Land van Heusden

  Wanneer je door de straten van Heusden struint, voelt het alsof je teruggaat naar de zeventiende eeuw. De vestingstad ontstond rondom een van de oudste waterburchten van Noordwest-Europa en kreeg als één van de eerste Hollandse steden een stadsmuur. 

  Het Land van Heusden
 • Het Graafschap Ravenstein

  Aan de Maas ligt de kleine vestingstad Ravenstein. Zodra je onder de stadspoort loopt, waan je je in andere tijden. De pittoreske huizen, kerken en rijksmonumenten nodigen je uit tot een mooie wandeling in het historische centrum. 

  Het Graafschap Ravenstein

Zuiderwaterlinie

Al sinds de Tachtigjarige oorlog vecht Brabant met én tegen het water. In Reek ontdek je de eerste waterlinie van Nederland. Kom meer te weten over hoe de Zuiderwaterlinie in de Tweede Wereldoorlog werd ingezet en hoe er een einde kwam aan de Zuiderwaterlinie.

Ontdek de Zuiderwaterlinie

De Habsburgers voltooide de indrukwekkende vestingswerken, die grotendeels behouden bleven en nu nog steeds de contouren van de binnenstad vormgeven.

5x de historische binnenstad van Den Bosch - Ontdek de restanten van de middeleeuwen

Nationaal Monument Kamp Vught

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Kamp Vught, of Konzentrationslager Herzogenbusch, het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland. Kom hier oog-in-oog met het verleden en ontdek de geschiedenis van Kamp Vught.

Bezoek Nationaal Monument Kamp Vught