Neem een duik in het onstuimige verleden

Den Bosch Region is heden ten dage overwegend katholiek, maar kende een bewogen geschiedenis waarin het niet gespaard bleef van religieuze conflicten. Een grote variatie aan klooster, abdijen, kerken en kathedralen is het gevolg. En van die pracht en praal hebben we vandaag de dag nog steeds profijt.

Van de oudste kloostergemeenschap in Nederland tot de meest waardevolle hedendaagse religieuze kunst, kom het ontdekken in Den Bosch Region.

 • Museum Krona

  De collectie omvat een van de meest waardevolle verzamelingen van middeleeuwse beeldhouwkunst, iconen en hedendaagse religieuze kunst.

  Museum Krona
 • Sint-Janskathedraal

  De grootste kathedraal van Nederland en één van de vier topmonumenten in Brabant. Het middeleeuwse Mariabeeld ‘de Zoete Moeder’ trekt pelgrims van heinde en verre.

  Sint-Janskathedraal
 • Abdij van Berne

  Dit is de oudste kloostergemeenschap in Nederland. Ze bestaat nog steeds uit een twintigtal monniken, dat in 2015 een oude traditie herstelde: bierbrouwen.

  Abdij van Berne

10x religieus erfgoed in Den Bosch Region - Kloosters, kerken en abdijen, kom jij ze ontdekken?

Ons Kloosterpad

Van Huize Padua in Boekel en de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther tot Museum Krona in Uden en het Clarissenklooster in Megen, maak wandelend kennis met het leven en werk van de Brabantse kloosterlingen, toen en nu. 

Ons Kloosterpad voert je langs vijftig (voormalige) kloosters en abdijen in Brabant. Etappe 1, 2, 3, 7 en 15 leiden je door Den Bosch Region. 

Ontdek Ons Kloosterpad