Natuurgebieden in Het Groene Woud

Ga op ontdekkingsreis en trek door het gevarieerde landschap van Het Groene Woud. Het is zeker de moeite waard om al de eenentwintig natuurgebieden te leren kennen. Door hun bijzondere landschapselementen hebben zij ieder voor zich een eigen kenmerkende identiteit. Toch hebben zij ook grote overeenkomsten. Het Groene Woud kent namelijk een rijke cultuurhistorie en hiernaast staat zij bekend om haar grote biodiversiteit. Het moge duidelijk zijn: een bezoek aan Het Groene Woud staat garant voor verwondering en plezier. Wist je overigens al dat het gebied in 2005 is uitgeroepen tot Nationaal Landschap?

Edelherten terug in Het Groene Woud

Edelherten horen oorspronkelijk thuis in de Brabantse natuur en zijn zelfs onmisbaar door hun rol als planteneter. Brabants Landschap heeft daarom besloten edelherten terug te brengen in het hart van Het Groene Woud: om precies te zijn in de Scheeken tussen Best en Liempde. Het Groene Woud is van nature een vruchtbare streek, die zeer geschikt is voor edelherten. Op 6 maart 2017 heeft Brabants Landschap in samenwerking met ARK het edelhert teruggebracht. Er is gestart met de terugkeer van 13 edelherten in een omheind gebied van 300 hectare. Deze groep kan nog langzaam groeien tot een mooie groep edelherten die past in het gebied. Na meer dan anderhalve eeuw afwezigheid is het edelhert terug in Brabant!

Het gebied blijft vrij toegankelijk voor recreatie, dus de kans is aanwezig dat je de edelherten tegenkomt tijdens een wandeling, fietstocht of excursie. Nieuwsgierig geworden? Neem dan binnenkort een kijkje!

Door de rijke flora en fauna ademt Het Groene Woud leven die je op allerlei manieren zelf kunt ontdekken"

 • Kampina

  Kom de Ijslandse paarden bewonderen op de Kampina, één van de grootste bewoners van het natuurgebied! 

  Kampina
 • Dommeldal

  Ontdek de beekprik in De Dommeldaal. Dit visje is zeer zeldzaam en kan alleen leven in erg schoon water. 

  Dommeldal
 • Natuurgebied De Leemkuilen

  De leemkuilen zijn ontstaan door het graven van leem voor de baksteenfabricage. Je vindt er een rijke scala aan amfibiën zoals kikkers en salamanders. 

  Natuurgebied De Leemkuilen

Met de app op pad

De wandel- en fietsroutes in Het Groene Woud zijn opgenomen in de app ‘Routes in Het Groene Woud’. Met deze handzame app op je telefoon navigeer je over de juiste paden en wegen. Leuk extraatje: de app geeft informatie en weetjes over bijzondere locaties op je route. De perfecte manier om ook de natuur te bewonderen en te ontdekken wat het gebied allemaal te bieden heeft op het gebied van flora en fauna. 

Downloaden via Playstore 

Downloaden via Applestore