Drie molens in een gemeente

Het molenaarschap is een prachtig ambacht dat door en door verweven is met Nederland. Waar Nederland vroeger vol stond met molens, zijn ze tegenwoordig erg uniek. Bernheze telt drie molens: Molen Windlust Vorstenbosch, Molen Windlust Nistelrode en de Kilsdonkse molen in Heeswijk-Dinther. 

Molen Windlust Vorstenbosch

De korenmolen Windlust in Vorstenbosch werd in 1860 gebouwd. De molen is gestart als grondzeiler, een windmolen die vanaf de grond word bestuurd. In 1900 werd de molen verbouwd naar beltmolen. Een beltmolen staat op een verhoging, waaronder meestal een tunnel loopt. Dit maakt het voor voertuigen gemakkelijk om lading te halen bij de molen. De molen was tot 1950 operationeel, na een restauratie aan de buitenkant en een nieuw koppel maalstenen werd de molen in 2011 weer maalvarig.

Bezoek Molen Windlust Vorstenbosch

Een molen is niet zomaar een gebouw, het is één groot geschiedenisboek.

Molen Windlust Nistelrode

Deze korenmolen is vermoedelijk gebouwd in 1552 en daarmee is het het oudste monument in Nistelrode. Tot de jaren '50 heeft de molen gemalen. In 1974 werd deze verplaatst en gerestaureerd. Inmiddels draait de molen weer sinds 2006. De standerdmolen is versierd met achtpuntige sterren op de kast en op de deuren in de onderbouw.

Bezoek Molen Windlust Nistelrode

Met de molenroute fiets je langs alle negen molens in Bernheze, Landerd en Uden.

De Kilsdonkse Molen

Het verhaal van de Kilsdonkse Molen start in de 14de eeuw. De molen vormt dan een belangrijk onderdeel van het natuurlandschap in het Aa-dal. Niet alleen voor het natuurlandschap, maar ook binnen de leefgemeenschap speelde de molen een belangrijke rol. De molen voorzag boeren, bakkers en brouwers namelijk van werk. Nog steeds zijn iedere zaterdag de molenaars aan het werk voor het malen van graan en het slaan van olie.

Bezoek de Kilsdonkse Molen