Samen water beleven in de regio

Geniet van al dat moois en leer ondertussen hoe het waterschap dag in dag uit werkt aan veilig, voldoende en schoon water. Werk dat belangrijk is voor mens en natuur en de regio ook nog eens mooier maakt. Ga op bezoek bij een stuw of gemaal, ontdek het leven onder water met de Waterdiertjes app of ga op avontuur door je eigen buurt en wordt een echte waterbaas met de Doe & ontdek-gids.

Hemelrijkse Waard

Betreedt de Hemelrijkse Waard, een nieuw natuurgebied tussen Oijen en Lithoijen langs de Maas, ontwikkeld door Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten in 2017. Kom oog in oog te staan met bevers, reeën en hazen. Vergeet niet je verrekijker mee te nemen want het gebied staat bekend om zijn grote diversiteit aan vogels die je kunt gaan bekijken terwijl je loopt door het open bloemenlandschap wat dit gebied erg geliefd maakt bij de dagjesmensen.  

Ontdek de Hemelrijkse Waard

 

Dynamisch beekdal van de Aa

Ontdek het dynamische beekdal van de Aa, een paradijs voor natuurliefhebbers. Geniet van wandelingen langs kabbelende beekjes en groene velden. Verken de diversiteit van het landschap en van de flora en fauna langs de oevers. Beleef avontuurlijke activiteiten zoals varen met de fluisterboot of kano. 

Ontdek het Dynamisch Beekdal

Museum gemaal Caners 

Gemaal Caners is nu een museum, maar pompte vroeger overtollig water uit de polders naar de Maas. De originele dieselmotor is nog intact en wordt tijdens opening regelmatig gestart. Misschien wel juist op het moment dat jij een bezoekje brengt!

Ontdek gemaal Caners 

Vughtse Gement en Moerputten 

Verdwaal in het Gement natuurgebied bij 's-Hertogenbosch, een uitgestrekt gebied van 700 hectare vol diverse flora en fauna, met winterverblijven voor kleine zwanen en ganzen. Ontdek te voet of per fiets historische pareltjes zoals het Drongelens kanaal en oude eendenkooien. Volg de route langs de Spoordijk voor een reis door het verleden van het Halvezolenlijntje, en geniet van de gerestaureerde Moerputtenbrug aan de noordelijke grens.

Ontdek Vughste Gement en Moerputten 

Gemaal van Sasse

Hou je van technische snufjes en geschiedenis? Dan is het gemaal van Sasse in Grave iets voor jou. Als eerste elektrische gemaal van de regio is het onderdeel van industrieel erfgoed en een ware bezienswaardigheid. Naast dat je er heerlijk kunt wandelen met behulp van de waterweetjes route, kun je ook een kijkje nemen bij het belevingscentrum, compleet met 3D tentoonstelling over het verleden en heden van het gemaal. Een bezoekje staat garant voor een actieve en leerzame dag!

Ontdek het Gemaal van Sasse

Natuurgebied De Maashorst

Beleef de prachtige natuur van De Maashorst - een verborgen parel vol bossen, heide en stuifduinen. Hier stroomt helder grondwater, bekend om zijn natuurlijke rijkdom aan mineralen zoals ijzer. Verken het landschap, gevormd door eeuwenoude aardverschuivingen en boeiende archeologische vondsten. Ervaar het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant en plan vandaag nog je avontuur!

Ontdek De Maashorst 

Esperloop en Stippelberg

Ervaar de mysterieuze "Storing van Milheeze" - een kleine breuk in de aardkorst, zijtak van de Peelbrandbreuk. Verken de Stippelberg ten noorden van het dorp en bewonder de natuurlijke schoonheid van de Esperloop, een prachtige beek omringd door bossen en heide. Ontdek de geheimen van dit intrigerende gebied vol geschiedenis en natuurpracht.

Ontdek Esperloop en Stippelberg

Spuisluis Crèvecoeur

Bekijk de grootste sluis van Aa en Maas - Spuisluis Crèvecoeur. Deze indrukwekkende sluis speelt een cruciale rol in het waarborgen van veilig, voldoende en schoon water. Bij hoge waterstanden in de Dieze zorgt de sluis ervoor dat het water gecontroleerd de Maas instroomt, om overstromingen te voorkomen. Bekijk tijdens je bezoek ook de vispassage, een waar plaatje om te zien! 

Ontdek Spuisluis Crèvecoeur

Ook buiten onze regio vind je de mooiste waterplekjes

Iets verder weg maar zeker het bezoeken waard

Nationaal Park de Groote Peel

Verken Nationaal Park De Groote Peel, gelegen op de grens van Noord-Brabant en Limburg, met zijn diverse landschap van moerasgebieden, heidevelden en bossen. Bewandel de knuppelbruggen die je over water en moeras leiden, waar je kunt genieten van de veenbodem en mogelijk Shetlandse pony's tegenkomt op zandruggen. Vanaf de uitkijktoren geniet je van een adembenemend uitzicht over dit uitgestrekte gebied

Ontdek Nationaal Park De Groote Peel 

Blauwe Poort Laarbeek 

Ontdek de fascinerende waterberging en waterhouderij tussen Beek en Donk en Gemert, een ware oase voor weidevogels en vissen zoals de indrukwekkende grote modderkruiper. Nieuwe wandel- en fietspaden nodigen je uit om te verkennen, terwijl de uitkijktoren je trakteert op adembenemende panoramische uitzichten.

Ontdek Blauwe Poort Laarbeek