Swim & Dance to Fight Cancer in de IJzeren Man

Op zondag 1 september 2024 vindt het unieke Swim & Dance to Fight Cancer evenement plaats in de prachtige omgeving van de IJzeren Man in Vught. Deelnemers gaan niet alleen twee kilometer zwemmen, maar kunnen ook dansen op het ritme van uiteenlopende muziek, zowel bij de start, de finish als langs het zwemparcours. Het hoogtepunt van de dag wordt gevormd door een heus After Finish Dance Festival op IJM Beach. De organisatie doet er alles aan om de komende maanden zowel Den Bosch als Vught ‘blauw te kleuren’ en zoveel mogelijk inwoners te stimuleren mee te doen én aanwezig te zijn bij het allereerste Zwem en Dans-festival van Nederland.

Zwemmen en dansen

Dit jaar verruilen we de traditio…

Op zondag 1 september 2024 vindt het unieke Swim & Dance to Fight Cancer evenement plaats in de prachtige omgeving van de IJzeren Man in Vught. Deelnemers gaan niet alleen twee kilometer zwemmen, maar kunnen ook dansen op het ritme van uiteenlopende muziek, zowel bij de start, de finish als langs het zwemparcours. Het hoogtepunt van de dag wordt gevormd door een heus After Finish Dance Festival op IJM Beach. De organisatie doet er alles aan om de komende maanden zowel Den Bosch als Vught ‘blauw te kleuren’ en zoveel mogelijk inwoners te stimuleren mee te doen én aanwezig te zijn bij het allereerste Zwem en Dans-festival van Nederland.

Zwemmen en dansen

Dit jaar verruilen we de traditionele locaties in de Dommel en de Aa voor de sfeervolle omgeving van de IJzeren Man in Vught. Hier gaan we het allereerste Swim en Dance Festival van Nederland beleven en beloven we dat het een onvergetelijke ervaring wordt voor jong en oud, voor deelnemers en toeschouwers. Het zwemparcours op 1 september is geenszins te vergelijken met de editie van 2021 toen we vanwege de slechte waterkwaliteit in de Bossche wateren binnen 2 dagen de hele organisatie moesten verplaatsen en het aan tijd ontbrak om voor de deelnemers voor vertier te zorgen. Deelnemers gaan op 1 september gedurende de twee kilometer langs vlonderpodia in het water diverse vormen van entertainment ervaren. Of je nu een ervaren zwemmer bent of voor het eerst deelneemt, alle deelnemers worden tijdens het zwemmen letterlijk ondergedompeld in een warm bad van andere zwemmers, uiteenlopende live muziek en artiesten, DJ’s, glijbanen, eten en drinken en andere verrassingen. Langs het parcours zijn er ook juichplekken waar vrienden, collega's en familie de deelnemers kunnen aanmoedigen.

Nieuwe locatie. Nieuwe naam: Swim & Dance to Fight Cancer Den Bosch - Vught

De waterkwaliteit in open water kan niet worden gegarandeerd, wat in voorgaande edities tot meerdere last-minute verplaatsingen heeft geleid. Deze onzekerheid vergt kostbare tijd van de organisatie, tijd die beter besteed kan worden aan het aantrekken van deelnemers en donaties voor kankeronderzoek. Met de hoge ambitie om 1.000 deelnemers te verwelkomen die gezamenlijk een gigantisch bedrag gaan ophalen, neemt stichting Swim to Fight Cancer geen risico en heeft zij besloten nu al te opteren voor de IJzeren Man in Vught. Het idee van zwemmen en dansen speelde hierbij ook een rol, waarmee de organisatie zich richt op een jongere doelgroep. De IJzeren Man biedt niet alleen de ideale setting en faciliteiten voor dit unieke evenement, maar elimineert ook nogal wat problemen met betrekking tot het aanvragen van een omgevingsvergunning. Deze bekende locatie, geliefd bij Bosschenaren en oud-deelnemers, rechtvaardigt vanaf vandaag de naam van het evenement: Swim & Dance to Fight Cancer Den Bosch-Vught. In zowel Vught als Den Bosch worden zoveel mogelijk deelnemers geactiveerd mee te doen van 
scholen, bedrijven, vanuit sportverenigingen, de horeca, winkeliersverenigingen enz. 

Inschrijfgelden drastische verlaagd – al 112 deelnemers

Tot 1 maart zijn de inschrijfkosten € 30,- per persoon, daarna is het inschrijfgeld € 50,-. Om te kunnen deelnemen aan Swim & Dance to Fight Cancer over de totale afstand van 2 kilometer moet je minimaal 15 jaar oud zijn. Ook dit jaar kun je samen met collega’s of relaties een business team vormen. De kosten van een Business Team bedragen net als de vorige editie € 1.000,- (excl. BTW) tot 1 maart, daarna worden de kosten verhoogd naar € 1.250,- (excl. BTW). Men mag met maximaal 5 personen deelnemen in een team en bij inschrijving vanaf 5 teams geldt er een staffelkorting. Al 112 deelnemers hebben zich ingeschreven. 

Family & Friends teams

Voor wie de hele zomer met een vaste groep heeft getraind, introduceert de organisatie de mogelijkheid van Family & Friends teams. De inschrijfkosten per deelnemer zijn gelijk aan die van de individuele zwemmer, maar je start gegarandeerd samen met je teamgenoten. Met 4 zwemmers kan je je al inschrijven voor een Family & Friends team. Bedrijven mogen zich niet in de vorm van een Family & Friends-team inschrijven.

Kids Swim
Voor acht t/m vijftienjarigen is er dit jaar ook weer de Kids Swim. A - en B-diploma zijn verplicht. Kids zwemmen het laatste gedeelte van het parcours, ca 500 meter. Onder toeziend oog van suppers en de reddingsbrigade is het voor kinderen niet verplicht om samen met een begeleider te zwemmen. Dit 
mag uiteraard wel als een ouder de volledige Swim zwemt en zich hiervoor inschrijft. De inschrijving voor de Kids Swim bedraagt € 25,-. Ook de kids kunnen dit jaar een team vormen (minimaal 4 deelnemers).

Love life. Fight Cancer. Samen in actie voor meer kankeronderzoek
Eén op de drie mensen krijgt kanker in zijn of haar leven. Iedereen kent helaas wel iemand in zijn omgeving die te maken krijgt met kanker. Samen kunnen we ervoor zorgen dat kanker een ziekte wordt die niet meer dodelijk is. Swim & Dance to Fight Cancer Den Bosch-Vught biedt je een mogelijkheid om een steentje bij te dragen in de strijd tegen kanker. Alle donaties die door de deelnemers worden opgehaald voor Stichting Fight cancer worden volledig via KWF kankerbestrijding besteed aan kankeronderzoek.

Den Bosch hét voorbeeld voor andere steden

In 2014 vond de eerste editie van Swim to Fight Cancer in Den Bosch plaats. Een initiatief van Muck Berendsen, Katrijn van Weegberg en Limore Noah die met het idee bij eventmarketingbureau Artishock aanklopten. Binnen een paar maanden stond het event als een huis en er werd toen al ruim € 500.000,- aan donaties opgehaald. Vervolgens vonden er edities plaats in 2015, 2017, 2019, 2021, waarbij twee keer werd uitgeweken naar de IJzeren Man vanwege de slechte waterkwaliteit in de 
Bossche wateren. Naar aanleiding van de succesvolle eerste edities in Den Bosch en de inzet van Artishock en de landelijke organisatie van Fight Cancer hosten intussen landelijk meer steden het event Swim to Fight Cancer. Stichting Fight Cancer verwacht dit jaar ook te zwemmen in Alphen a/d Rijn, Alkmaar, Amersfoort, Breda, Delft, Dordrecht, Eindhoven, Gouda, Heusden, Hoorn, Nijmegen, Middelburg, Muiden, Purmerend, Tilburg, Venlo. Kijk voor meer informatie op www.swimtofightcancer.nl/denbosch . Schrijf je in als deelnemer, word vrijwilliger of doneer aan familie, vrienden of direct aan Swim & Dance to Fight Cancer.

Wanneer

  • Zondag 1 september 2024

Locatie