De Wisent is het grootste landdier van Europa. Volg je oerinstinct en spot ze in De Maashorst!

Het grootste nog levende landzoogdier in Europa stierf honderd jaar geleden bijna uit, maar is terug. De Wisent wordt ook wel de Europese bizon genoemd en leefde tweeduizend jaar geleden in grote delen van Europa in het wild. Ook in Nederland. Tot het begin van de vorige eeuw. Sindsdien wordt er gewerkt aan de terugkeer van de Wisent. Met succes! De wereldpopulatie telt nu weer zo'n 5.500 Wisenten, waarvan er ongeveer 3.500 in het wild leven. Een aantal daarvan leven er op dit moment in De Maashorst. Volg je oersinsticht en spot ze! 

Slank en stoer

Je herkent de wisent aan zijn slanke bouw, bochel, korte hoorns en dikke kastanjebruine vacht. Door die slanke bouw en korte horens kunnen ze moeiteloos tussen de bomen slalommen. Wisentstieren kunnen wel twee meter hoog worden en wegen al gauw 800 kilo en zijn daardoor de grootste landzoogdieren van Europa.

 

Vind de Wisent op de kaart

De Wisent wordt ook wel de Europese Bizon genoemd

In de Maashorst kun je de Wisent vrij eenvoudig spotten. Aan de hand van de begrazingskaart kun je precies zien waar ze over het algemeen te zien zijn. Zo is er een speciale uitkijktoren waar je met een verrekijker deze machtige grazer kunt observeren. 

 • Zelfstandig op pad?

  Spot de Wisent vanaf een aantal plekken langs het raster, bijvoorbeeld aan de Udensedreef waar een verhoogd uitkijkpunt staat. Of ga op pad met een Ranger

  Zelfstandig op pad?
 • Hoe leven de grazers in het gebied?

  De Wisent stierf zo'n eeuw geleden uit in het wild in Europa, maar is gelukkig sinds kort ook weer terug in Nederland. De Wisent behoort tot de Nederlandse Big five.  

Ontdek de Wisent met een excursie

Ga op safari in de Maashorst en leer meer over het grootste levende landdier van Europa. Elke maand organiseert natuurcentrum De Maashorst een excursie waar je samen met een echte ranger op pad gaat. Kruisend door het natuurgebied ga je op zoek naar de Wisent en leer je meer over hun leefwijze en van de prachtige natuur waarin ze leven!  

Ga op excursie!

Ontdek de andere grazers die je kunt vinden in De Maashorst

 • Exmoorpony

  Als enige echte nazaat van het Europese wilde paard is de Exmoorpony uniek in zijn soort. Een prachtbeest dat door zijn nieuwe leefgebied in De Maashorst niet meer met uitsterven bedreigd wordt. Dat is nog eens oerkracht. 

 • Tauros

  Sinds een paar jaar wroden oorspronkelijke runderrassen gefokt tot een dier dat zowel genetisch als qua uiterlijk op het oerrund lijkt: de Tauros. Je spot 'm in De Maashorst.