Treed in de voetsporen van chef Hans

Geïnspireerd door de passie van Hans? Duik de keuken in en ga aan de slag met een heerlijk gerecht. Sukade van Nederlands dubbeldoelrund gestoofd in Bastion van Wilskracht Stadsbrouwerij Ravenstein en gegaard op de BBQ, met bereidingen van knolselderij, eigen jus en hollandaisesaus van Wilskracht Bastion.

Nodig vast wat gasten uit, haal de ingrediënten in huis en ga aan de slag in je eigen keuken! 

Ingrediënten

2 kilogram Sukade in blokjes van het dikke stuk
750 gram Gesneden ui
7,5 deciliter Wilskracht Bastion
3 eetlepels  Mosterd
2 sneetjes Oud witbrood
5 deciliter  Runderbouillon
  Zout & peper 

 

Bereidingswijze

Bak in een grote pan de uien aan tot ze mooi goudbruin zijn. Voeg daarna de in blokjes gesneden sukade toe en bak deze kort aan. Voeg vervolgens de bouillon, het bier, de mosterd en de sneetjes brood toe. Laat dit helemaal gaar koken met de deksel op de pan (tussen de twee en drie uur tijd)  totdat er draadjes vlees ontstaat en breng op smaak met peper en zout.

BBQ sukade, ingrediënten/benodigdheden: 

 • 1 kg het dunne stuk van de sukade 
 • BBQ of grillpan 

Laat de slager de midden zeen er uit snijden en grill de sukade als een biefstuk op de BBQ of in een grillpan. Let op: deze bereiding kan met dubbeldoelsukade/Black Angus/Wagyu; niet alle sukades zijn daar geschikt voor!!

Hollandaisesaus van Wilskracht Bastion; ingrediënten: 

 • 0.5 dl sushi azijn
 • 3 dl Wilskracht Bastion
 • 5 dl eidooier uit pak gepasteuriseerd
 • 200 gr gesmolten roomboter
 • Zout

Voeg alle vloeibare bestanddelen bij elkaar met wat zout en klop dit au bain-marie tot een mooie luchtige sabayon. Als de sabayon mooi luchtig is geklopt en de eieren gaar zijn, voeg je in kleine hoeveelheden de gesmolten boter toe.

Bereidingen van knolselderij; ingrediënten:  

 • 1 hele knolselderij
 • Groentebouillon
 • Sushi azijn
 • Water
 • Zout
 • Olijfolie

Snij de schil van de knolselderij met een scherp mes. Verdeel de knolselderij in vier gelijke delen. Let op: voor bereiding 1 heb je in totaal eenvierde deel nodig, voor bereiding 2 eenvierde deel en voor bereiding 3 heb je tweevierde deel knolselderij nodig. Gooi de afsnijdsels niet weg maar bewaar deze.

Bereiding 1: Pak een vierde knolselderij en snij zo dun mogelijke plakken. Vervolgens snij je de knolselderij in blokjes (brunoise).  Als de knolselderij in brunoise gesneden is, doe je deze in een pan en voeg je wat zout (naar smaak) toe. Laat dit 10 minuten staan totdat er wat vocht uit de knolselderij komt. Gaar de knolselderij in zijn eigen vocht (kort tot beetgaar). Laat dit vervolgens even afkoelen en breng het verder op smaak met sushi azijn en olijfolie. 

Bereiding 2: Snij op een mandoline een vierde knolselderij in dunne plakjes om deze later uit te steken in mooie rondjes. Blancheer deze rondjes knolselderij, in gezouten water, kort beetgaar. Maak van 1 deel water en 1 deel sushi azijn zoetzuur en voeg vervolgens de koude knolselderij rondjes toe. 

Bereiding 3: Doe de helft van de knolselderij plus alle afsnijdsels uit de vorige bereidingen in een pan met wat zout en groentebouillon en kook deze gaar. Vervolgens doe je dit met niet teveel vocht in een blender en voeg je op het laatste moment wat olijfolie toe.

Eigen jus van sukade; ingrediënten: 

 • Afsnijdsels van de sukade (vraag uw slager hierom of bewaar dit zelf)
 • 1 liter rund fond
 • 2 grote sjalotten
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 dl rode wijn
 • 1 dl rode port
 • Maizena/allesbinder

Bak alle afsnijdsels van de sukade hard aan samen met de sjalotten en de knoflook. Als alles mooi bruin gebakken is en er in de pan een mooi bruine bodem ontstaat, blus je het af met de wijn en de port. Vervolgens laat je het vocht helemaal weg koken en voeg je de fond toe. Laat de saus op een laag vuur trekken tot het vlees helemaal gaar is. Zeef de saus door een fijne zeef en laat deze zachtjes inkoken (evt. afbinden met wat maïzena of allesbinder).  

Restaurant Versaen, geopend in februari 2015, wil gasten een gastronomische beleving meegeven met daarbij een goede prijs-kwaliteit verhouding. Hiervoor zijn zij drie jaar op rij onderscheiden door Michelin (Bib Gourmand) en Gault Millau. Zij werken met streekproducten en daaronder valt de samenwerking met Wilskracht Stadsbrouwerij Ravenstein.

Zij schenken verschillende bieren van Wilskracht waaronder het Bastion bier (in 2016 verkozen tot het lekkerste bier van Brabant). Vanaf 2017 voeren zij ook hun eigen Versaen bier ontwikkeld door Wilskracht. Het is mooi dat Versaen de samenwerking met Wilskracht Stadsbrouwerij Ravenstein kan bekrachtigen door een gerecht te maken met het lekkerste bier van Brabant; het Bastion! 

Over de brouwerij: ‘Bastion is een lekker lichtvoetig bier met een uitgebalanceerde smaak en aroma. Volgens de zevenkoppige jury is het bier perfect rond.’ – Juryrapport Brabants Lekkerste Bier. De brouwmeester van Wilskracht Stadsbrouwerij Ravenstein, Wil van Haren, maakt met Bastion een prachtige tripel waar Ravenstein trots op is. Bastion werd in 2016, het jaar waarin Wilskracht actief werd, bekroond als Brabants Lekkerste Bier.