De grens tussen protestantisme en katholicisme

Regio Den Bosch is in de geschiedenis het strijdtoneel geweest van diverse godsdienstoorlogen langs de Maas. Vanuit Den Bosch, met haar majestueuze Sint-Janskathedraal, ontdek je de pittoreske vestingssteden Ravenstein en Megen, de geschiedenis van de kloosterordes en een top-museum voor religieuze kunst. Deze reis volgt de sporen van een bewogen geschiedenis op de grens tussen protestantisme en katholicisme.

4x erfgoed hotspots uit ons programma

 • Museum Krona

  Het veelzijdige museum is gevestigd in een eeuwenoude, bewoonde abdij. Laat je meevoeren door een van de mooiste collecties religieuze kunst van Nederland of verwonder de bijzondere kruidentuin. De staf en vrijwilligers zorgen voor een passende gastvrije en informele sfeer.

 • De Sint-Janskathedraal

  De Sint-Janskathedraal representateert het strijdtoneel van godsdienstoorlogen. Daarnaast straalt de, in Brabantse gotiek gebouwde, kerk de welvaart uit van 's Hertogenbosch. Geniet van het 43 meter hoge uitzicht of ontdek de bewogen geschiedenis.

 • de Abdij van Berne

  De Abdij van Berne is de oudste kloostergemeenschap in Nederland. In 2015 werd de bierbrouw traditie in ere hersteld. Geniet van verschillende bieren in het proeflokaal, volg een bierrondleiding, beleef het abdijleven of breng een bezoek aan de abdijwinkel. 

 • Ravenstein en Megen

  De invloed van de turbulente geschiedenis is nergens anders zo tastbaar als in Ravenstein en Megen. Ontdek deze twee omwalde vestingstadjes die, door hun onafhankelijkheid, lange tijd een toevluchtsoord voor verdreven katholieke kloosterlingen waren. 

2x bijzondere activiteiten uit ons programma

 • De Heilig Bloedprocessie

  Jaarlijks trekt op de eerste zondag na Pinksteren, Drievuldigheidszondag, de Heilig Bloedprocessie door de straten van het centrum van Boxtel. Bekijk de nauwst verweven geschiedenis van Boxtel en de Sint-Petrusbasiliek tijdens een eerbetoon aan Christus. 

 • Sint-Petrusbasiliek

  De Sint-Petrusbasiliek is een gotische kruiskerk met de eretitel basiliek. Het is een bijzondere kerk waar zo nu en dan rondleidingen plaatsvinden. Durf jij het aan om het puntje van de 78 meter hoge toren te beklimmen of bewonder je de kerk liever van binnen?

Boek jouw reis op zoek naar religieus erfgoed